Er bestaan ontzettend veel verschillende streaming platformen. Er zijn er gratis, betalende, met of zonder paywall, sociale media en nog veel meer. Om deze keuze voor jou makkelijker te maken, verduidelijk ik in dit blogbericht waar je op moet letten bij het maken van jouw ideale streaming platform.
Bepaal jouw doelpubliek
Jongeren zitten vooral op social media en zijn zo makkelijk te bereiken. Interne communicatie plaats je best zo ver mogelijk weg van gratis of open platformen. Want niets is gratis uiteraard. Deze platformen worden eigenaar van de content die je op hun platform deelt.
Wat is het doel van je livestream?
Wil je iets verdienen aan jouw livestream (denk dan aan online trainingen of workouts) dan heb je een paywall nodig. Dit is een registratie voor jou stream waar de kijker moet betalen om te kunnen kijken naar jouw video. Er zijn ook beperkingen op elk platform, ik lijst hier de voornaamste even op.
Sociale Media
Sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram of Youtube.
- Deze zijn gratis te gebruiken, maar je bent geen eigenaar meer van jouw gemaakte content.
- Je kan hier geen muziek op streamen (zelfs niet een kort fragment) omdat je hier rechten op moet betalen aan Sabam. Ook al doe je dit wel, wordt jouw livestream verwijderd en kan jouw account geblokkeerd worden.
Betalende streaming service
Je kan voor een betalende streaming service kiezen zoals Vimeo, Livestream.com, GoToWebinar,…
- Hiervoor moet je een licentie aankopen.
- Het voordeel hiervan is dat je hierop wel muziek kan streamen.
(let er wel op dat je de eigenaar van de rechten bent of toestemming hebt van de eigenaar) - Hierbij blijf je wel eigenaar van jouw content.
- Deze streams kan je vaak ook embedden op jouw website voor een groter kijkbereik.
- Veel van deze platformen bieden jou ook een extra beveiliging aan zodat niet iedereen zomaar jouw livestream kan volgen maar daarvoor een wachtwoord of private link nodig heeft.
Een op maat gemaakte CDN
Je kan kiezen voor een op maat gemaakte CDN (content delivery platform). Dit wordt dan gehost bij Amazon of Microsoft Azure. Hier kan je alles realiseren naar eigen keus maar brengt veel werk met zich mee. Als die niet goed gemanaged wordt, kunnen de kosten enorm oplopen.
Andere streaming platformen
Je kan ook kiezen om te streamen via MS Teams, Zoom, Google Hangouts of Cisco Webex. Hier heb je de directe mogelijkheid tot interactie met de kijkers maar de kwaliteit van het beeld en audio is zeer afhankelijk van elke gebruiker en is altijd van lagere kwaliteit dan een gewone stream.
Zoals je kan zien, is het belangrijk rekening te houden met wie je doelpubliek is en wat voor soort
boodschap je de wereld wil insturen. Je kan ook altijd kiezen voor een combinatie van verschillende platformen om een nog groter doelpubliek te bereiken.