Hoe werkt een livestream en wat is CDN ?

Altijd al willen weten hoe een livestream werkt, Waarom de stream soms hapert of waarom de kwaliteit niet goed is? Een stream volgt een traject waarbij elk station, zoals bij een trein, impact heeft op de reis hiervan.

Encoderen

We starten altijd bij het encoderen, dit wil zeggen dat we de video en audio gaan omzetten naar digitale 1’tjes en 0’en. Dit gebeurt vanuit de livestream studio of in een Teams-, Zoom- of Hangouts meeting vanop jouw laptop. Dit encoderen vormt jouw video en audio om naar bits en bites en upload deze naar een server.

CDN

Al deze bits en bites komen toe op een server welke een CDN wordt genoemd (Content Delivery Network). Dit zijn speciale toestellen in de cloud die herkennen dat er video en audio wordt verstuurd. Een CDN verwerkt deze informatie en verspreidt dit over alle wereldwijde servers. Zo is de stream internationaal beschikbaar.

Decoderen

De CDN stuurt dit door naar een videoplayer. Deze video player kan ingebouwd zijn in de software of het kan een externe player zijn. Deze player wordt een decoder genoemd. Deze vertaalt alle 1’tjes en 0’en terug naar video en audio.

Heel wat rekenwerk

Dit hele traject zorgt voor best wat rekenwerk van alle deze toestellen (encoder, jouw laptop, de cloud servers en de decoder of laptop waarop je kijkt). Elke server dat moet rekenen, heeft hier ook een bepaalde tijd voor nodig. Hier loopt het vaak stroef en is de keuze van een juist platform van belang.

Een gewone stream heeft een vertraging van +/-20-30 seconden van start tot einde van het traject. Hier buffert de player voldoende om het rekenwerk te kunnen compenseren en een hoge kwalitatieve stream te bezorgen.

Een Zoom of Teams meeting heeft amper buffer en is gebouwd om kwaliteit in te boeten en zelfs delen te laten vallen om de vertraging (delay) zo minimaal mogelijk te houden. Het is vanzelfsprekend dat hoe duurder het CDN platform en de opties zijn, hoe hoger de kwaliteit van jouw stream zal zijn.

Dus de volgende keer dat het beeld even weg valt of blijft hangen, weet je nu dat er ergens een CDN server extra hard aan het rekenen is!

Maxime Van Hove

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.